Monday, October 4, 2021

БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ " ДУНАВСКИ РАЙОН" КЪМ МОСВ КОНСТАТИРА ЗАМИТАНЕТО НА СЛЕДИТЕ

Както бяхме писали преди няколко дена съветник Милован Жан Пантелеев и народния трибун Георги Ганов, Аллах да умножи дните им, констатираха опит за замитане на следи от страна на община Берковица относно неизвършено почистване на коритото на река Берковска река от спечелилата общинска поръчка СТИЛИНГ ГРУП през 2019 година.
Формалната и неформалната опозиция в града вдигнаха шум за наглото прахосване на сумата от 350 000 лв, които са били платени на СТИЛИНГ ГРУП, за да извърши почистване на коритата на три реки. Както всички разбрахме от Медия Зеверозапад в тяхно интервю със съветник Пантелеев и след публикациите на Георги Ганов, една сума от над 1 милион лева от вашите пари са били направо подарени на тази софийска фирма. Същата не е пипнала да почисти коритата на реките. Наши сътрудници ни изпратиха видеоклипове, от които е видно, че същото е положението и в коритото на другата река в село Ягодово. Коритото изглежда като джунгла, подобно на това на Берковска река. Още нямаме информация на коритото на третата река, но сме сигурни, че и там положението е същото. С няколко думи - вашите пари са подарени от управниците на Берковица на вероятно техни хора. Имаме сведение, че в село Ягодово почистването на коритото на реката е трябва да бъде извършено от сват на кметицата на Берковица. Никой, ама никой от съветниците не е проконтролирал изпълнението на тези общински поръчки, което може да се тълкува или като съучастие, или като престъпно нехайство. Парите ги няма, обаче!

След подадени сигнали към специализирани органи, а и ОПОЗИЦИОННА БЕРКОВИЦА писа за този скандал през 2020 година, управниците на града се разбързаха в уплахата си и предприеха някакво почистване на коритото на Берковска река. Те са натоварили Комунални дейности да извършат това, които вместо да почистват града тръгнаха за режат дървета и храсти в джунглата на коритото на реката. По време на блиц проверката от страна на съветник Пантелеев не се разбра дали Комунални дейности и еколожката Милена Иванова имат писмена заповед за тази дейност.

Всъщност тази тяхна дейност показва редица нагли нарушения:
- отказ на общински служители да сътрудничат на общински съветник в неговата проверка, което е драстично нарушение на закона
- липса на общински печати на отрязаните дървета, като човекът Мартин твърдеше, че това са храсти, а камерата улови нещо съвсем друго.
- не стана ясно дали работниците, които извършваха тази дейност са били инструктирани за това. Скоро разбрахме, за смъртта на работник от квартал Раковица, пострадал при сеч и както се твърди от Георги Ганов, сеч извършвана от фирмата на Д. Еленков. Тази смърт беше потулена и не стана ясно дали има следствие и не. Вероятно не имайки предвид, че работникът е ром. 
- Еколожката Милена Иванова в разрез етиката на общинския служител нападна съветник Пантелеев, иззе телефона на Пантелеев и го хвърли в храстите.

И след всичките тези случки Общината отново мълчи като пръдлива. Никой не излезе и не обясни случилото се. Това някои съветници наричат "комуникация с гражданите и хората на Берковица". Ние, обаче, го наричаме гузно мълчание!

С какво е важен констативния протокол на Басейнова дирекция?

Важен е със следното:
- той документира официално, в документ,  почистването на коритото не от СТИЛИНГ ГРУП, а общинската служба Комунални дейности, въпреки изплатената огромна сума на софийската фирма.
-  той документира, че Басейнова дирекция не е била уведомена за влизането в коритото на реката и извършването на дейността.

Очакваме прокуратурата на Иван Гешев за започне следствие по тези случаи.

No comments:

Post a Comment

КМЕТИЦАТА НА БЕРКОВИЦА НАБУТВА МЕЧО ОТ РАКОВИЦА НА ХРАНИЛКА, А ТОЙ И ФАМИЛИЯТА МУ ДЪЛЖАТ ПАРИ ЗА ВОДА ЗА ЦЯЛА ЕДНА ГОДИНА

Случващото се в Берковица е като приказки от Старата гора, въпреки че ГЕРБ и ДПС я поизбиха безмилостно за кинти. Това са приказки от Горнат...