Tuesday, December 14, 2021

ПРОКЛЕТИ ДА СА - ПОСЕГНАХА И НА ЧЕШМА

 "Вода! Ти нямаш нито вкус, нито цвят, нито мирис! Човек не може да те опише , а само те вкусва, без да те проумява. Ти не си необходимост за живота, ти си ..... самият живот!" Антоан дьо Сент Екзюпери

Водата е безценен природен дар, извор на живот, символ на вечността.

Каквото и да кажем, звучи като клише. Затова пък е вярно. Този незаменим елемент от жизнения цикъл има специално място не само в българските обичаи и ритуали. Култът към водата е родил стародавна традиция – „от извор чешма да сториш”. Дори хората, за които това е занаят, приемат градежа на чешма за възможност „да сториш добро и с добро да те помнят”. Може би затова чешмите в България са толкова много – край пътища и магистрали, по площади или в някое „забравено от Бога място.

Много от тях са строени преди векове, запазили са истински истории и приказни легенди. В съзнанието на българина градежът на чешма е равнозначно на духовна дейност. Този, който го направи, изпълнява дълг, оставя нещо след себе си, понякога маха сериозен товар от душата си. 

Почти не може да се намери град в България, където да няма чешма. Тези животворни извори са изграждани и в манастири, и на големи пътища и кръстовища, както и край горски алеи. Някои от чешмите обаче са доста позанемарени и дори пресъхнали, но на много места хората грижливо пазят в паметта си любопитни легенди, които се предават от уста на уста и са част от забележителностите в околността.Чешми се строят по поръчка на богати и заможни хора. Те го правят безвъзмездно, безкористно и с единственото желание да оставят нещо съградено за другите след себе си.

Всичко това не важи за сегашната управа на Берковица в лицето на Д. Каменова, ГЕРБ и ДПС. Политиката и в битността на тези две партии като че ли е заложено разрушението, а не съзиданието. Пред очите на хората от Берковица се разруши един емблематичен за града площад с розов мрамор, някога добиван в кариерите на града. Този мрамор е рядък камък в Европа и затова е особено тачен и ценен. Да, ама не! Това не спря Каменова и съучастниците, съветниците от ГЕРБ и ДПС и разрушиха площада, въпреки протестите на хората. 

Разрушителите на Берковица бетонираха коритото на реката и с това съсипаха екосистемата в нея. Съответно направиха невъзможно предвижването на рибата нагоре по течението за размножаване.

Днес съветник Милован Жан Панталеев публикува ново свидетство за разрушителната стихия на Каменова и съучастниците й. Тази жена се вихри и изглежда няма кой да я озапти. Бог високо, цар далеко. Хората в града като с конски капаци. Одат и жмат! Ич ли не видят що се прави около тях! Сал един Милован и един Ганов ли са хората със смелост и доблест.

Да съсипеш нещо, което е съградено от дедите и бащите ни си е направо престъпление. Да затриеш чешма си е проклятие. Проклятие ще тегне над хората посегнали на съградена чешма.

В поемата "Грамада" хората побиват един кол и хварлят камъни по него с думите - прОклет да е...изденика и душманина.

Пореди тази причина вие призоваваме за нова грамада в Берковица. Дали в центъра или до разрушената чешма, няма значение. Но нека да изразим възмущението си по този начин - прОклети да са сегашните управляващи! Посегнаха на чешма, на водата, на реката, на площада.


No comments:

Post a Comment

КМЕТИЦАТА НА БЕРКОВИЦА НАБУТВА МЕЧО ОТ РАКОВИЦА НА ХРАНИЛКА, А ТОЙ И ФАМИЛИЯТА МУ ДЪЛЖАТ ПАРИ ЗА ВОДА ЗА ЦЯЛА ЕДНА ГОДИНА

Случващото се в Берковица е като приказки от Старата гора, въпреки че ГЕРБ и ДПС я поизбиха безмилостно за кинти. Това са приказки от Горнат...